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1 Reason for Contribution

The OSE socialization meeting on August 16 resulted in some process-related questions about how the OSE and the OSE’s normative statements (i.e. the Normative statements in section 6. of the August 19 version) will be manifested in OMA (e.g. impact Working Groups). This input enumerates the high priority questions and provides answers to these questions.

2 Summary of Contribution

See above.

3 Detailed Proposal

The questions and answers below assume the following:

· The August 19, 2004 version of the OSE

· OSE Normative statements – these are the three Normative statements in section 6


Key: Q = Question; A = Answer:

Questions and Answers:


1. Q: Are the OSE’s normative statements retroactive?

A: NO. The OSE is not retroactive in that it will not be used to stop or change work that was started before the OSE is approved by the TP.

However, using OMA's consensus process, if a WG decides it wants to apply an OSE principle and thus change how it is specifying some functionality, it can certainly do so. 

We encourage WGs to apply the OSE normative statements in their ongoing specification work.
2. Q: Will the TP’s Approval of the OSE affect ongoing (i.e. already started) work?

A: NO. The TP’s Approval of the OSE will not affect ongoing work. See questions #1, #9 and #10 for more information.
3. Q: Will the Approval of the OSE affect already completed specifications?

A: NO. The TP’s Approval of the OSE will NOT affect already completed specifications. See question #1 for more information.
4. Q: What work will be affected by v1.0 of the OSE?

A: New work started after the OSE is Approved by the TP MUST adhere to the OSE normative statements. See also question #1 above.

5. Q: What happens if a WG has a good reason to not follow an OSE principle?

A: Generally, a WG MUST adhere to the OSE principles. However, in some extenuating circumstances, it may be in OMA’s best interest if a WG does not follow a principle. When such a case arises, we expect the appropriate WGs to discuss the issues and reach consensus. However, we expect the incidence of exceptions to be low and that such a decision would need to be ratified by the TP.


6. Q: Is OMA’s adoption of the OSE evolutionary or revolutionary?

A: Evolutionary. See in particular questions #1-4 above.

7. Q: How does a WG determine what functionality is intrinsic versus non-intrinsic for its enabler?

A:  The decision about whether or not specific functionality is intrinsic or non-intrinsic is indeed relative. For example, the charging function is intrinsic to the Charging enabler yet may be non-intrinsic to other enablers e.g. UAProf. 

We recognize that in some cases such a distinction may be difficult to make. However, the essence of the OSE normative statements is that re-usable functionality only be specified once – and not specified by more than one enabler. We also recognize lively debate on this issue may occur but believe ultimately common sense will prevail. The Architecture WG will actively participate with other WGs in such discussions e.g. during the requirements document development phase. 

8. Q: What does a WG do if no specification exists for non-intrinsic functionality its enabler needs?

A: The Architecture WG recognizes this scenario may unfortunately occur. However, it the long term, we expect the incidence to be low since non-intrinsic functionality that is currently unspecified will eventually be specified as a consequence of OMA adopting the OSE.

When this scenario occurs, a WG has several options including (but not limited to): 

· Specifying the non-intrinsic functionality in a separate specification

· Liaising with another WG whose charter and/or expertise is better aligned to create the appropriate specification

· Liaising with the Architecture WG to create a new Work Item that will result in the creation of an appropriate specification

· etc.

Any qualification of intrinsic or non-intrinsic functionality has no implication on whether the functionality is important or not.

9. Q: Will the Architecture WG create a plan that describes how the OSE and its normative statements will be manifested in OMA?

A: Yes. The Architecture WG will create a separate document. The plan will include (but is not limited to) information such as: updates to the Architecture Document template to reflect the OSE, updates to the Requirements Document template to reflect the OSE, etc.

10. Q: When will the plan for migration be completed?

A: The Architecture WG has already created an outline for the plan. We expect a rough Draft to be available at the end of September (after OMA’s Orlando meeting) and expect the plan to be ready for the TP’s formal approval before OMA’s November (Barcelona) meeting.

See ARCH’s Permanent Document portal for the latest version of the plan.

11. Q: Is the Architecture WG moving to the 3GPP process model where Architecture WG centralizes architectural work?

A: No. However, it is encouraged that the Working Groups start working with the Architecture WG at an early stage of their enabler specification.

4 Intellectual Property Rights

Members and their Affiliates (collectively, "Members") agree to use their reasonable endeavours to inform timely the Open Mobile Alliance of Essential IPR as they become aware that the Essential IPR is related to the prepared or published Specification.  This obligation does not imply an obligation on Members to conduct IPR searches.  This duty is contained in the Open Mobile Alliance application form to which each Member's attention is drawn.  Members shall submit to the General Manager of Operations of OMA the IPR Statement and the IPR Licensing Declaration.  These forms are available from OMA or online at the OMA website at www.openmobilealliance.org.

5 Recommendation

ARCH should include this FAQ with the OSE document when the OSE is submitted to the TP for approval.
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